Reseguide 2021 Örgryte IS

Vem?

Örgryte Idrottssällskap, bildat 1887 och således den äldsta professionella fotbollssektionen i Sverige. Utöver fotboll bedrivs till exempel brottning och friidrott i ÖIS namn. Fotbollssektionen sägs ha tagit vid runt 1890, mycket tack vare några skottar som ÖIS lyckats värva som fotbollsinstruktörer.

ÖIS har tolv SM-tecken och totalt fjorton allsvenska seriesegrar samt ett cupguld på meritförteckningen vilket placerar laget på åttonde plats i den allsvenska maratontabellen. Cupguldet tog man 2000. Faktum är att man hade chans på sin första cuptitel 1998 men ett visst Helsingborgs IF blev för starka den gången.

Sedan 2004 har det mesta sett dystert ut för denna anrika förening. Ekonomin har varit i botten, 2006 åkte laget ner i Superettan, 2008 tog man sig tillbaka till Allsvenskan men glädjen blev inte långvarig. Trots värvningen av Álvaro Santos slutade ÖIS nästsist och åkte ur direkt. 2010 kom man tia i Superettan och 2011 gick laget officiellt i konkurs och klubben flyttades ned i Division 1 Södra. Och vi trodde att vi HIF:are har haft det tufft?

Sedan den första nedflyttningen har ÖIS varit uppe i Superettan och nere Division 1 och vänt en gång. 2016 var man tillbaka i landets nästhögsta serie men det var faktiskt nära att ÖIS skulle åka på en tredje vända som semi-professionell förening. 2017 kom Örgryte på negativt kvalspel vilket innebar två tuffa matcher mot Mjällby AIF som man till sist vann på med totalt 4-3 efter avgörande mål i 119:e minuten.

2018 var det åter vind i Öis-seglen då föreningen kom på fjärde plats, bara två poäng under allsvenskt kval. Det var dock ett momentum man inte kunde förvalta. 2019 blev det en sjunde plats och förra året kom man 12:e plats, en pinne ovanför Trelleborg på den första negativa kvalplatsen. 2021 har varit fortsatt svajigt och med två omgångar kvar parkerar man i mitten av tabellen, med fyra poäng ned till negativ kvalplats, vilket innebär att man fortfarande behöver minst en seger till för att säkra sin plats i superettan 2022.

Var?

Gamla Ullevi, så klart. Invigdes 2009 sedan Gamla Ullevi revs och ligger på samma ställe som Gamla Ullevi. Arenan är nog välkänd för de flesta HIF-supportrar, men för er som besöker den för första gången går den att beskrivas som typsnittet av en modern svensk fotbollsarena. Något mindre betong-aktig än Bravida-modulerna dock. Består av två plan runt hela bygget. Inbyggda hörn. Bra närhet till plan. Kapacitet på 18 400. Som bortasupporter är det södra kortsidan som gäller. Biljetter till bortastå hittar ni här. Notera att ni måste lösa era biljetter digitalt. Insläppet kommer EJ vara bemannat.

Hur?

Eftersom Gamla Ullevi ligger mitt inne i Göteborg är det enkelt att ta sig till arenan. Kör du bil är det raka spåret på E6 hela vägen upp, tills du ser gigantiska Nya Ullevi på vänster sida. Ta av vid Ullevimotet, över motorvägen och rakt fram. Efter bara några hundra meter ser du Gamla Ullevi på vänster sida.

Enklast är att åka med Kärnan! Ni löser bussbiljett för bara 200 kr t/r. Bussen tar direkt till och från arenan. Avspark 13.00. Vi skickar tre bussar. Det finns egentligen inget att tveka på!

Och här dominerar vi?

Som ni kunde ta del av ovan har de senaste typ 11 åren varit bråda för Öis, vilket inte minst märkts på återväxten. Bortsett från derbyna mot GAIS ska ÖIS vara glada om man lyckas samla 100 man som är sugna på att sjunga och stötta laget aktivt. Det hjälper inte att ÖIS aldrig varit något av de stora publiklagen i Göteborg. IFK Göteborg är stadens lag, GAIS har sin undergroundimage (som också börjat vackla på grund av sportslig misär), BK Häcken gör en grej av att vara Hisingens lag. Det ska dock tilläggas att man till exempel fyllde norra stås bortasektion på Olympia när laget gick bra runt -02/03, så med lite framgång i framtiden kanske även Öisarna hittar tillbaks till fotbollsläktarna. Med det sagt kan ni nog sluta er till svaret på frågan själva – ja, vi kommer tokdominera.